Located in the historic Laurel Park neighborhood, the clients requested a contemporary design with a detached garage and artist studio space above. Similar in size and scope to the Codding Cottage project, zoning requirements mandate such issues as locations of garages relative to the front façade of the house as well as proximity of the house to the front property line. Combined with a maximum lot coverage of 35%, the footprint of the architecture would be limited to 1750 square feet of space on the site.

The clients, one of which is an artist, requested a contemporary residence with open living areas and a backyard area that would serve as an extension to the living space. A detached garage with upstairs studio anchors the back corner of the site—defining the edge of the exterior space. The main house slides into the site to the south—maintaining a 5’ setback to the street side of the property. Consisting of 2000 square feet on two floors, the design plan volumetrically breaks the plan into 3 distinct elements—vertical circulation, primary (central) space, and secondary space. The central volume of the design defines the main floor living space and the master bedroom on the second floor. The second floor is accessed via a balcony walkway that looks down into the living room below and outward through a two story bank of windows and sliding doors onto the exterior “room” space. This extension of this space is articulated by a large vertical plane of perforated metal panels penetrating the length of the 2 story space from front to back. The translucent planer element functions as an effective shading device—filtering the light as it passes through perforations, it is a visual privacy screen for spaces on the second floor, and it further defines the extension of the interior two story space into the exterior “room." Aesthetically it is envisioned as a blank canvas that light and color bounce across as the day progresses.