The property is forward (seaward) of the Coastal Construction Control Line (CCCL), and required to be permitted through the Florida Department of Environmental Protection (FDEP). It is also located in a flood zone subject to waves hitting the structure. For these reasons, the residence is elevated to a minimum flood elevation, and the structure of the house is designed to resist storm action.

Located on a prominent beach front property, the residence would be home to the client and his young daughter. Presented to the architect—conceived from a simple, single line sketch produced by the daughter, the client wished to translate the geometries into the architecture of the residence. With sweeping views of the beach, the main living spaces were designed for the top floor of the residence with a large roof top pool and decks. The geometries of the plan and structural volume of the main living space are a derivation of the daughter’s vision.